گوگل تمام تلاشش را می کند تا تبدیل به یک موتور جستجوی آموزش پذیر شود اما خب هرچه الگوریتم معرفی می کند و به نظر می رسد دیگر تمام بخش های وب را پوشش می دهد دوباره یک خلا خود را نشان می دهد و الزام هر روزه رشد و کسترش ماشین ها و الگوریتم ها را گوشزد می کند.
مدت زیادی از معرفی الگوریتم رنک برین گوگل نمیگذرد و طبق معمول اولین کسانیکه متوجه تغییرات خاص در نتایج گوگل شدند و خبر از بارگذاری یک الگوریتم جدید دادند گروه ماز بودند که به دلیل در کنترل داشتن صفحات زیاد از سراسر دنیا متوجه این تغییرات شدند و خب گوگل نیز بلافاصه تایید کرد .
درباره ماز به زودی توضیحات مفصلی ارائه خواهیم داد
اما نگرانیها در خصوص تاثیر آن بر رتبه وب سایتها در نتایج جستجوی گوگل در حال افزایش است.
در این مقاله درباره RankBrain الگوریتم جدید رتبه بندی گوگل به نکات پایهای اشاره خواهی کرد و چگونگی رفتار این الگوریتم را بررسی خواهیم کرد ، تا پایان نوشته با ما باشید .
در خصوص الگوریتم رنک برین گوگل اشاره کردیم و توضیح دادیم که الگوریتمهای رتبه بندی گوگل در حال هوشمندتر شدن هستند و در این مسیر گوگل به استفاده بیشتر از هوش مصنوعی و الگوریتمهای یادگیری ماشین machine learning روی آورده است.
حالا با این سوال روبرو هستیم آیا می توان سایت را برای الگوریتم رنک برین گوگل بهینه سازی کرد؟
این سوالی است که ذهن وبسمترها و سئوکاران زیادی را به خود مشغول کرده است. البته که راه حل وجود دارد اما کشف رفتار این الگوریتم زمان زیادی خواهد برد . آیا راه ساده تری دارد ؟
در واقع نمیتوان با دیدگاه کلاسیک سئو به الگوریتم رنک برین گوگل نگاه کرد و میبایست تغییری در استراتژیهای سئو خود ایجاد نمود. برای نمونه سوالاتی مانند:
چگونه سایت خود را برای جلوگیری از جریمه الگوریتم پاندا گوگل بهینه کنم؟
چگونه از جریمه الگوریتم پنگوئن گوگل جلوگیری نماییم؟
چگونه کلمات و عبارات کلیدی سایت خود را انتخاب کنم تا مناسب الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل
باشد؟ و …
در مورد الگوریتم رنک برین گوگل مصداق ندارد، چون این الگوریتم از نظر مفهومی و علمی کاملا متفاوت بوده و یک مدل تفسیر عبارات جستجو محسوب میشود.
الگوریتم رنک برین (RankBrain) چیزی شبیه الگوریتم مرغ مگس خوار از جهت تفسیر معنای عبارات کلیدی و جملات به کار برده شده در متون است، ولی ویژگیهای خاص تر و پیچیده تری نسبت به آن دارد. همانطور که گفته شد الگوریتم رنک برین گوگل یک مدل تفسیر عبارات جستجو است که به کلمات موجود در عبارات جستجو توجه کرده و آنها را از نظر معنایی تفسیر میکند. همچنین به معیارهای شخصی کاربر جستجو کننده آن مانند: مکان جستجو کننده، سابقه جستجو و … نیز توجه کرده و سپس فاکتورهای رتبه بندی مناسب با آن عبارت جستجو را وزن دهی میکند و سایتها را با رتبه بندی در صفحه نتایج جستجو نمایش میدهد.
برای مثال این پنج عبارت جستجو را در نظر بگیرید:
سفارش اینترنتی ماگ
سفارش اینترنتی ماگ در تهران
خرید اینترنتی ماگ
بهترین سایت برای خرید اینترنتی ماگ
سفارش ماگ با تحویل فوری
ماگ استارباکس
ماگ فیس بوک
همهی این عبارات جستجو بیانگر این هستند که “کدام سایت برای سفارش اینترنتی ماگ مناسب است؟” و گوگل نیز با الگوریتم رنک برین RankBrain در تلاش است تا خواسته و مفهوم اصلی در پشت عبارات جستجو را تفسیر کرده و مرتبط ترین نتایج جستجو را به کاربرانش نمایش دهد.
و تنها دو عبارت آخر بایستی نتایج دیگری را ارائه دهند که مربوط به برند خاص هستند، درک تفاوت دو مورد آخر با بقیه و درک یگانگی نتایج موارد پنج گانه ابتدایی از وظایف این ماشین است .
پس از اینکه گوگل این عبارات جستجو را از نظر معنایی تفسیر کرد، برای رتبه بندی سایتها در نتایج جستجوی خود به فاکتورهایی – به گفته ی گوگل ۲۰۰ مورد بستگی دارد – توجه کرده و بر اساس آن سایتها را رتبه بندی میکند. نکته اساسی این است که میزان اهمیت این فاکتورهای رتبه بندی مانند گذشته ثابت نبوده و با توجه به نوع عبارات جستجو به صورت پویا تعیین میشود.
یعنی دیگر نمیتوان استراتژی سئو یک صفحه از سایت را فقط بر روی کلمات کلیدی و … متمرکز کرد، بلکه الگوریتم رنک برین گوگل به مجموعه فاکتورهایی از قبیل:
با هم توجه کرده و متناسب با رقابت سایتها در رتبه گیری بر سر آن کلمه کلیدی، وزن فاکتورهای رتبه بندی خود را تغییر میدهد. برای مثل ممکن است دو سایت مشابه برای رسیدن به رتبه ۱ به ازای یک کلید واژه نیاز به بک لینک بیشتر داشته باشند، اما دو سایت دیگر برای کلمه کلیدی دیگر به جای تعداد بک لینک بیشتر نیاز به محتوایی تخصصیتر داشته باشند.
سوال اینجا مطرح می شود :
الگوریتم رنک برین گوگل هنوز در ابتدای کار قرار دارد و حتی بسیاری از متخصصان سئو معتقدند خود گوگل نیز نمیداند این الگوریتم تا چه حد میتواند مفید باشد و نیازمند صرف زمان و انجام آزمایشهای متعدد است. اما چون گزارشاتی مبنی بر تاثیر منفی این الگوریتم بر رتبه سایتها منتشر شده است، بهتر است اقداماتی ضروری برای آن انجام داد.
به طور کلی میتوان گفت الگوریتم رنک برین نیز در مسیر افزایش کیفیت جستجوی کاربران گوگل بوده و سایتهایی را که تجربه کاری (UX) ضعیفی دارند را هدف قرار خواهد داد. معیارهایی مانند:
بالا بودن نرخ بانس ریت یا نرخ بازگشت صفحات سایت
پایین بودن میانگین مدت زمان حضور کاربران در سایت
پایین بودن نرخ کلیک CTR صفحات سایت در نتایج جستجوی گوگل و …
یکی دیگر از مهم ترین مسائل در خصوص الگوریتم رنک برین گوگل، برندینگ در فضای مجازی و به خصوص سئو است. منظور از برندینگ یک سایت این است که از دیدگاه گوگل آن سایت در چه موضوعاتی شناخته شده است، در چه موضوعاتی محتوا تولید میکند، در شبکههای اجتماعی با چه هشتگها و عباراتی پست منتشر میکند. در واقع با رشد الگوریتم رنک برین (RankBrain) اهمیت داشتن استراتژی محتوایی نیز بیش از پیش افزایش می یابد و سایتهایی که محتوایی با کیفیت و جدید تولید نکنند، نمیتوانند در آینده رتبههای خوبی در نتایج جستجوی گوگل بدست آورند.
یکی از موارد با اهمیت در این الگوریتم زمان حضور کاربر در وب سایت شما است ،اما تا چه حد ؟
همانطور که متوجه شدید Dwell Time زمان حضور یک کاربر در صفحه شما است.
این زمان برای کاربرانی که به صورت مستقیم یا از طریق بک لینک وارد سایت شما میشوند قابل محاسبه نیست در نتیجه Dwell Time تفاوت های زیادی با Bounce Rate یا متوسط حضور کاربر در صفحه شما دارد.
در الگوریتم RankBrain کاربرانی معیار قرار داده میشوند که از نتایج جستجوی گوگل وارد یکی از صفحات شما شده باشند. در این لحظه گوگل براساس آی پی کاربر، نوع مرورگر و یا اطلاعات اکانت جی میل میداند که یک کاربر با عبارتی مشخص به سایت شما ارجاع داده شده است. از لحظه ای که این کاربر به سایت شما وارد میشود تا زمانیکه مجدد به گوگل باز میگردد و عبارت دیگری را جستجو میکند Dwell Time محاسبه میشود.
Dwell Time فاکتور مهم سئو در سالهای آتی خواهد بود.
اکثر شرکت های فعال در حوزه وب در تلاش هستند تا به صورت جداگانه این زمان را محاسبه کنند و براساس آن ui خود را بهبود بخشند تا در نتایج گوگل نیز با بهبود رتبه مواجه شوند اما کار ساده ای نیست.
مطالعات اینترنتی نشان داده است زمان حضور کاربر برای صفحات ارزشمند به طور متوسط ۳ دقیقه و ۱۰ ثانیه است. یعنی زمانیکه کاربر یک نتیجه ارزشمند را در گوگل پیدا میکند حداقل تا ۳ دقیقه بعد نیاز به جستجوی عبارت دیگری مرتبط با آن موضوع نخواهد داشت و احتمالا در این مدت در حال مطالعه محتوای آن صفحه است. فاکتوری که میتواند نقشی بسیار مهم در سرنوشت سئو داشته باشد.
الگوریتم رنک برین یا همان هوش مصنوعی گوگل میگوید اگر کاربر مدت زیادی را در این صفحه سپری کرده است احتمالا محتوای آن صفحه پاسخ گوی نیاز او بوده و محتوای ارزشمندی است. در نتیجه این صفحه میتواند جایگاه بهتری در نتایج گوگل کسب کند. به تدریج و با تکرار این اتفاق جایگاه صفحات ارزشمند در رتبه بندی گوگل بهبود می یابد.