تا چند سال پیش هیچ اثری از گوشی های هوشمند و اپلیکیشن ها در زندگی هیچ یک از ما نبود. ولی امروزه بیشتر زمان شبانه روز ما صرف استفاده از گوشی های هوشمند و همین اپلیکیشن ها میشود. بهتر است بدانید که گوشی های هوشمند تمامی محبوبیت خود را مدیون همین اپلیکیشن ها هستند.
اپلیکیشن موبایل یا نرم افزار موبایل، اندروید و IOS واژه های پرکاربردی هستند که این روزها خیلی زیاد به گوش ما میخورد.از زمانیکه اپلیکیشن های موبایل وارد بازار شدند، بلافاصله در تمامی بخشها بازی و سرگرمی، شبکههای اجتماعی ، اخبار، و حتی برای کسبوکار مورد استفاده قرار گرفتند.
اما به راستی اپلیکیشن موبایل چیست و چه کاربردی دارید؟ در ادامه همراه رایانمهر باشید تا ما به اختصار تمامی سوال های شما را پاسخ دهیم.
برای معرفی اپلیکیشن بایستی بگوییم که تمامی نرمافزارهایی که روزانه از آنها استفاده میکنیم بنوعی اپلیکیشن محسوب می شوند. تنها نرم افزار هایی مانند نرم افزار سیستم عامل و یا زبانهای برنامه نویسی جزء اپلیکیشنها به حساب نمی آیند.
کلمه ی Application در زبان فارسی به معنای ابزار کاربردی میباشد، اما در دنیای کامپیوتر و گوشی های هوشمند، به هر نرم افزاری که بتوان آن را روی گوشی موبایل، کامپیوتر، لپتاپ، تبلت یا هر وسیله ای که سیستم عامل داشته باشه نصب کرد، اپلیکیشن گفته می شود.
آپ ها بر اساس کارهایی که انجام می دهند، دسته بندی های مختلفی دارند. در ادامه تعدادی از این دسته ها را معرفی خواهیم کرد.
آموزش همیشه از اصلی ترین دغدغه های انسان به شمار می رود و همین امر موجب شده که این روزها افراد زیادی طرفدار اپلیکیشن های آموزشی باشند.
می توان گفت که به نوعی این ها نقش کتاب های آموزنده را برای کاربران ایفا میکنند و با وجود این اپلیکیشن های موبایل، آموزش و یادگیری آسان تر از همیشه میشود.
برنامه های آموزشی نظیر آموزش زبان، آموزش کنکور، عکاسی، آشپزی، جغرافیا و ..از محبوب ترین اپلیکیشن های آموزشی هستند. با توجه به دیجیتالی شدن اغلب آموزش ها، این ها بسیار زیاد مورد توجه قرارگرفته اند.
دغدغه های کاری امروزه، مانع از حضور بسیاری از ما در باشگاه های ورزشی میشود.
اما شما می توانید با نصب اپلیکیشن های ورزشی، تمامی حرکات ورزشی را بدون مربی و در منزل انجام دهید. در این خصوص استفاده از آپ های ورزشی نظیر Fitnet ،Blogilates ،Couch to 5K و… برای حفظ سلامت و تندرستی به شدت توصیه می شود.
آپ های ارتباطی مثل پیام رسان ها و تماس گیرنده ها اهمیت بسیار زیادی در دنیای گوشی های هوشمند دارند، زیرا ما میتوانیم به کمک آن ها تماس برقرار کنیم و یا در قالب های مختلف، پیام های تصویری و متنی برای دوستانمان بفرستیم. از این جهت آپ هایی مانند telegram ،whatsApp ،instagram و… از انواع برنامه های ارتباطی است که امروزه به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. به اشتراک گذاری اخبار، تصاویر و ویدئو ها، برنامه ریزی برای قرار ملاقات ها، ایجاد گروه ها و صفحات متنوع از قابلیت های این برنامه ها است.
می توان گفت پرکاربرد ترین اپلیکیشن های ارائه شده برای دستگاه های موبایل در این دسته قرار می گیرند.
برنامه هایی مانند ماشین حساب، چراغ قوه، بارکدخوان، تقویم، ضبط صدا و همچنین برنامه های ویرایش تصاویر و ایجاد افکت بر روی آن ها، پخش موسیقی و فیلم و … جزء آپ های ابزاری هستند.
برنامه های درخواست تاکسی آنلاین مانند اسنپ، سفارش غذا، پرداخت آنلاین، اپ استورها و… هم در دسته برنامه های خدماتی قرار می گیرند. به طور کلی آپ های دسته ابزار از امکانات موجود در گوشی استفاده می کنند تا کارهای مورد نیاز ما راحت تر و سریع تر انجام بدهند.
این روزها بازی های آنلاین طرفداران زیادی را از میان جوانان و نوجوانان به خود جذب کرده است. البته ناگفته نماند که همین بازی های آنلاین، به جز جوانان، بسیاری از بزرگسالان را نیز به خود علاقه مند کرده است.آپ های بازی در رده های سنی مختلف تولید و در دسترس همگان قرارگرفته است.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که طراحی این Application ها توسط چه کسانی و چگونه صورت میگیرد. به طور کلی به همه مراحل ساخت، پیاده سازی و منتشر کردن نرم افزار، طراحی اپلیکیشن گفته می شود. در اینجا لازم است گفته شود که برای طراحی یک آپ به بسیاری از تخصص ها در کنار هم نیاز خواهیم داشت.
اگر می خواهید برای خود یک آپ تولید کنید، میتوانید به کمک روش های زیر صاحب یک اپلیکیشن شوید:
ساخت اپلیکیشن به کمک برنامه نویسی، اولین راهی است که به ذهن تمامی افراد میرسد. این راه اولین و سخت ترین راه حل تولید اپلیکیشن میباشد. زیرا ساخت اپلیکیشن به کمک برنامه نویسی برای افراد تازه کار و کسانی که تجربه ای در این زمینه ندارند، بسیار سخت و دشوار میباشد. اما اگر به زبان برنامه نویسی مسلط هستید، میتوانید به کمک آن شروع به تولید آپ نمایید.
اگر دانش کافی برای تولید اپلیکیشن به کمک برنامه نویسی را ندارید، نگران نباشید. شما میتوانید خواسته ها و برنامه ریزی های خود را به یک برنامه نویس گفته و آن با دریافت مبالغی بسته به نوع برنامه و میزان امکانات آپ شما، اقدام به طراحی برنامه های مورد نیاز شما می کنند.
بعضی از اوقات شما می توانید با خرید اپلیکیشن های تولید شده توسط دیگران، آن را تحت مالکیت خود در بیاورید. البته این روش بیشتر در شرکت های بزرگ اتفاق میافتد. در این روش شخص یا شرکت با پرداخت مبلغی تعیین شده توسط مالک Application ، آن را خریداری و تحت مالکیت خود قرار میدهد.
پس از ساخت و طراحی اپلیکیشن، نوبت به ارائه و کسب درآمد از اپلیکیشن میرسد.
مالکان Application ها پس از طراحی، آن ها را در مارکت های مختلف در اختیار مردم قرار میدهند. گاهی ارائه این اپلیکیشن ها به صورت رایگان نیست و ممکن است کاربران برای استفاده از برنامه مجبور به پرداخت مبلغی تعیین شده شوند. این مبلغ پرداختی برای ادامه ی بقا و پیشرفت شرکت سازنده مورد استفاده قرارمیگیرد. البته در این میان آپ هایی نیز هستند که می توانید آنها را به صورت رایگان دانلود و نصب نمایید، اما برای دسترسی به امکانات کامل آن، باید مبلغی را پرداخت کنید. به این مدل پرداخت، پرداخت درون برنامه ای گفته می شود.
وب اپلیکیشن یا نرم افزار کاربردی تحت وب (Web Application) ترکیبی از وب سایت و اپلیکیشن است. به عبارتی دیگر گوگل با ارائه این طرح بی نظیر به شما این قابلیت را داده تا با استفاده از PWA که کوتاه شده عبارت (Progressive Web Apps) به معنای اپلیکیشن تحت وب پیش رونده، می باشد، یک وب سایت داشته باشید که کارکرد آن کاملا مشابه اپلیکیشن است.
به طور مثال، سرویس جیمیل یک وب اپلیکیشن معروف است. وب اپلیکیشن ها امکان دسترسی به اطلاعات کسب و کارها را از هر مکانی و در هر زمانی از شبانه روز، برای کاربران اینترنتی فراهم می کنند. آن ها پس از تجزیه و تحلیل و بررسی یک مجموعه و مشخص نمودن دقیق نقش ها، عملکردها، و… برای آن مجموعه طراحی شده و قابل ارائه در شبکه داخلی و اینترنت می باشد.
اکثر وب سایت ها تاکید شدید بر محتوا دارند ولی در Web Application ها تمرکز بر روی عملکرد و کارکرد قراردارد. همچنین لازم به ذکر است که وب سایت، یک مطلب را برای همه به طور یکسان نشان می دهد. اما یک Web Application بر اساس تعاملاتی که با کاربر داشته است، اطلاعات را پردازش کرده و سپس به کاربر نمایش می دهد. یعنی مطالب نمایش داده شده برای هر کاربر بر اساس سن، علاقه، جنسیت، و… متفاوت با دیگر کاربران است. تفاوتی دیگری که وب سایت ها و Web Application ها با یکدیگر دارند، در آنلاین و آفلاین بودن آن هاست.
زیرا یک کاربر برای اینکه بتواند اطلاعات یک وب سایت را مشاهده یا از آن استفاده کند، بایستی حتما به اینترنت متصل شود. اما در وب اپیلیکیشن این چنین نیست. در آن تنها کافیست، که کاربر یکبار به اینترنت متصل شود و پس از آن به صورت آفلاین به تمامی قسمت ها دسترسی داشته باشد.
هنگامی که می خواهید اقدام به طراحی یک اپلیکیشن کنید، بایستی به نکاتی که موجب دستیابی به نتیجه مطلوب تر می شود، توجه کنید.
برخی از این نکات بدین شرح می باشند:
پیش از اقدام برای هرکاری، هدف خود را از طراحی اپلیکیشن مشخص کنید. شما می توانید اهداف شخصی، تجاری و اولویت های خود را مشخص کنید و بر اساس آن تصمیم گیری کنید.
پس از تعین هدف خود، همه ی جوانب کار را به خوبی بررسی کنید و سپس کار را آغاز نمایید.
شاید این ضرب المثل را بارها شنیده اید که می گویند، هرچقدر پول بدی، همون قدر آش می خوری!!!
این ضرب المثل نمونه بارز صحبت ما در این قسمت می باشد. هنگام طراحی و توسعه اپلیکیشن، هرچقدر که هزینه و زمان بیشتری را صرف کنیم، اپلیکیشن بهتری خواهیم داشت. زیرا در حوزه ی صنعت توسعه ی نرم افزار، شما آنچه را بدست می آورید که برایش هزینه کرده اید.
همچنین لازم به ذکر است که انتخاب نیروی کار حرفه ای و مناسب، می تواند تا حد زیادی کیفیت محصول و نرم افزار را بالا ببرد. زیرا دستمزد توسعه دهندگان خوب معمولا از استانداردهای این صنعت بالاتر است. از این رو هنگام خرید نرم افزارهای لازم جهت طراحی و تولید اپلیکیشن، هنگامی که مشاهده کردید دو شرکت مختلف در قیمت گذاری بیش از پنجاه درصد با یکدیگراختلاف دارند، به خوبی متوجه می شوید که کالایی که برای آن هزینه می کنید در چه سطحی از کیفیت قرار دارد.
یکی از بزرگترین بخش هایی که موجب افزایش هزینه ها در ساخت اپلیکیشن موبایل می شود زیرساخت های لازم برای ساخت آن اپلیکیشن است. برای مثال واسط های شخص ثالث برنامه ریزی اپلیکیشن، از کنترل توسعه دهندگان خارج بوده و همین امر موجب افزایش سرسام آور هزینه ها می شود
گذشته بر هزینه های زیرساخت، ذخیره سازی داده ها و متد استفاده شده برای این ذخیره سازی برحسب پیچیدگی های موجود تاثیر زیادی برافزایش هزینه ها دارد. دقت داشته باشید که هر اپلیکیشن متناسب با میزان پیچیدگی و تراکم زیرساخت هایش، دارای هزینه های مختلف می باشد.
نکته ای که خیلی کم به آن توجه می شود، شناخت پروژه است. همانطور که گفته شد، در ابتدا تمامی جوانب کار و طراحی را بررسی و با تمامی شرکا و سرمایه گذاران به اشتراک بگذارید. این کار باعث می شود تا تمامی افراد درک بیشتری از اجرای پروژه داشته باشند.
برخی افراد تفاوتی میان وب اپلیکیشن ها و اپلیکیشن های موبایل را نمی دانند و به غلط این دو را یکی می دانند. اما درواقع، این دو تفاوت بسیاری با یکدیگر دارند.
برنامه های وب اپلیکیشن بیشتر با استفاده از جاوا اسکریپت، CSS و HTML5 ساخته می شوند و برخلاف برنامه های تلفن همراه، هیچ کیت توسعه نرم افزاری استاندارد برای ساخت برنامه های وب وجود ندارد. همچنین وب اپلیکیشن ها در مقایسه با موبایل اپلیکیشن ها معمولاً سریع تر و آسان تر طراحی می شوند، اما از نظر ویژگی ها بسیار ساده تر هستند.
در ادامه به چند تفاوت اصلی وب اپلیکیشن ها و موبایل اپلیکیشن ها خواهیم پرداخت: