سایت مپ یا sitemap در واقع، فایلی است که لیستی از مهم ترین محتواهای موجود در سایت را دربردارد تا کراولر های موتورهای جستجو بتوانند به راحتی سایت را ایندکس کنند. در مقابل این نوع سایت مپ یا Sitemap یک نوع نقشه سایت دیگر نیز وجود دارد (که با حروف کوچک نوشته میشود sitemap )که مبتنی بر HTML است و در آن لیستی از مهم ترین فایل های موجود در سایت قرار دارد. این نوع نقشه سایت، بیشتر برای کاربران انسانی مورد استفاده قرار می گیرد تا بتوانند محتوای موجود در سایت را بیابند و از آن استفاده کنند.
موتورهای جستجو از نقشه سایت XML استفاده میکنند تا ساختار سایت ها را یاد بگیرند. باید به خاطر داشته باشید که قرار دادن URL صفحات سایت در سایت مپ، حضور سایت در ایندکس های جستجو را تضمین میکند.
این موضوع به این معنی است که اگر نقشه سایتی از کدهای XML خوب استفاده کند، آدرس های معتبر و تمیزی را برای کارولرها فراهم کند و سایر نیازمندی های موتور های جستجوگر را برآورده سازد، URL های موجود در آن در Crawl های بعدی مورد توجه قرار خواهند گرفت. همین امر شانس دیده شدن صفحات مختلف در موتورهای جستجوگر را افزایش می دهد. اگرچه سایت مپ در هر شرایطی برای وبسایت مفید خواهد بود، اما در شرایط زیر بسیار موثر و کارساز میباشد:
به طورکلی نقشه سایت یا Sitemap یک نسخه نشانهگذاری شده از سایت شماست. سایت مپ یک فایل .xml است که شامل آدرس تمامی صفحات، میزان با اهمیت بودن آنها، لینکهای سایت و آخرین زمان بروزرسانی سایت است که برای معرفی سایت به موتورهای جستجو استفاده میشود.
سایت مپ، در واقع ابزاری برای خوراک دادن و شناساندن سایت به موتورهای جستجوگر است.
سایت مپ یا sitemap اهمیت صفحات شما را مشخص میکند. خزندههای گوگل هر کدام معیارهای خودشان را برای تشخیص خوب یا بد بودن صفحات دارند. میتوانید صفحاتی را بهعنوان صفحات مهمتر به گوگل معرفی کنید تا بتوانید روی سئو این صفحات بیشتر کار کنید و از رقیبانتان پیشی بگیرید. شما میتوانید توسط سایت مپ مطالب جدیدی را که در سایت خود اضافه کردهاید، به گوگل معرفی کنید.
هرلحظه که بهروزرسانی انجام میشود خزندههای گوگل به سایت شما میآیند و سایت را بررسی می کنند یا بهاصطلاح صفحات را index می کنند.
اگر سایت شما با تعداد بالای صفحات فاقد سایت مپ باشد، ممکن است برخی صفحات از دست خزندهها در رفته و index نشوند. با استفاده از نقشههای سایت مپ یا sitemap به موتورهای جستجو مسیر میدهید و تمام صفحات خود را به گوگل معرفی میکنید.
چنانچه سایت شما نوپا باشد و لینکسازیهای داخلی و خارجی در آن اعمال نشده باشد، خزندهها نمیتوانند به صفحاتی که لینک ندارند وارد شوند، زیرا مسیری که این خزندهها برای رفتن به صفحات دیگر استفاده میکنند لینک ها هستند. در این موارد شما میتوانید با استفاده از نقشه سایت، آدرس صفحات فاقد لینک را به موتورهای جستجو بدهید.
از آنجایی که نقشه سایت (Sitemap) نباید زیاد سنگین باشد و حجم زیادی را اشغال نکند، بهتر است بعد از ساخت نقشه آن را فشردهسازی کنید تا فضای بیهوده اشغال شده را از بین ببرید. حجم موردنظر برای این سایت مپ ها نبایستی بیشتر از ۱۰ مگابایت باشد که این حجم برابر تعداد ۵۰۰۰ لینک یا آدرس است. اگر تعداد صفحات شما بیشتر از این تعداد یا این حجم شد باید از sitemap index file استفاده کنید. با استفاده از فایل ایندکس نقشه سایت میتوانید تا ۵۰۰۰۰ نقشه سایت در هر سایت مپ یا sitemap ایندکس خود ذخیره کنید.
برخی گمان میکنند که با تنظیم <changefreq> و <priority> میتوان موتورهای جستجو را وادار به بررسی روزانه سایت خود کنید، این کار به هیچ عنوان توصیه نمیشود زیرا اگر گوگل متوجه غیر واقعی بودن آن شود، کل فایل نقشه سایت شما را نادیده خواهد گرفت.
گوگل میتواند پسوندهای متفاوتی را در هر نقشه سایت شناسایی کند. این امر بستگی به محتویات هر سایت داشته و شما با استفاده از نقشه سایت کار را برای موتورهای جستجو راحت میکنید. نقشه سایت XML میتواندپسوندهای HTML، Video، Image، Mobile و News را پشتیبانی کند.
ابزارهای زیادی برای تهیه نقشه سایت (Sitemap) بهصورت آنلاین وجود دارد که بهجز تهیه نقشه سایت امکانات دیگری را نیز به کاربران خود میدهند. از جمله این ابزارها میتوان به سایت XML-sitemaps.com اشاره کرد که سایتی است که بهصورت رایگان و با چند کلیک ساده ، نقشه سایت کاملی به شما ارائه میدهد.
ویژگیهای بسیار مفید این سایت شامل :
با پرداخت هزینه برای ارتقای سایت XML-sitemaps.com میتوانید امکانات بسیار بیشتری دریافت کنید تا بهصورت حرفهای از امکانات این سایت استفاده کنید.
لینکهای زیر نیز ساخت نقشه سایت را برای شما بسیار آسان میکنند، البته اگر از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس و جوملا برای سایت خود استفاده میکنید افزونههای مناسبی در اختیار خواهید داشت.
وردپرس با نصب افزونه محبوب سئو (YOAST) قابلیت تهیه سایت مپ به صورت اتوماتیک را دارد و بسیاری از کاربران با نصب این افزونه سایت مپ تهیه میکنند. اما پرطرفدارترین افزونه ساخت نقشه سایت در وردپرس Google XML Sitemaps میباشد و ما نیز این افزونه را برای ساخت سایت مپ در وردپرس پیشنهاد میکنیم.
درصورتی که قصد دارید برای سایت وردپرسی خود سایت مپ تهیه کنید می توانید از افزونه Google XML Sitemaps برای ساخت یک نقشه سایت حرفه ای بر روی سیستم وردپرس استفاده کنید.
برای بررسی وضعیت کدهای سایت مپ ابزارهایی وجود دارد که بتوانید در کدها بدون ایجاد خطا تغییراتی انجام دهید. سایتwww.xml-sitemaps.com گزینه مناسبی برای بررسی وضعیت کدها است که بهراحتی متوجه تگها و وضعیت قرارگیری آنها میشوید.
ابزارهای دیگری ازجمله Google Sitemap Validator و XChecker که کار مشابه xml-sitemaps را انجام میدهند نیز وجود دارند که بسیار مفید هستند.
اضافه کردن نقشه سایت در وب مستر تولز این امکان را در اختیار شما قرار میدهد که علاوه بر معرفی به گوگل خطاهای نقشه را به شما بازگو کند و این خطاها را رفع کنید.
برای اضافه کردن نقشه سایت به وب مستر تولز مراحل زیر را انجام دهید: